גם כחול לבן וגם איכותי: מאפייניו הייחודיים של יין לבן ישראלי
מעוניינים בהמלצות על יין לבן ישראלי איכותי? בעשור האחרון עבר נוף היין בישראל מהפך יוצא דופן, עם תנופת ייצור של מגוון יינות לבנים איכותיים, אשר שבתה את לב חובבי היין ברחבי העולם. כיום נחשבת ישראל ליצרנית יין ברמה עולמית, עם מאות יקבים שפרושים לכול אורכה ורוחבה, מהגליל ורמת הגולן ועד למדבר יהודה שבנגב.
הטרואר הישראלי הייחודי, בשילוב טכניקות ייצור מתקדמות, העלו את היינות הלבנים לגבהים חדשים ומציעים קשת רחבה של ניחוחות וטעמים. מבית חברת מבחר המשקאות מציינים כי על אף ששטחה של ישראל מצומצם יחסית, היא מתאפיינת בכמה סוגי אקלים שונים, הנעים בין אקלים הררי קריר, אקלים ים תיכוני עם קיץ חמים, אקלים ים תיכוני עם קיץ חם, אקלים ערבתי, צחיח למחצה ואקלים מדברי צחיח.
מפת הטרואר הישראלי שמגדירה את איכויותיו וטעמו של היין הלבן
תנאי האקלים נקבעים, בין היתר, מהפרשי הגובה הטופוגרפיים המשפיעים על תנועת הרוחות והבדלי הטמפרטורות בין היום והלילה, וככול שהבדלי הטמפרטורה חדים יותר, כך מתארך זמן ההבשלה של הענב ומשביח אותו.
ישראל מתאפיינת גם במגוון סוגי קרקע, דוגמת טרה רוסה (קרקע חרסיתית אדומה העשירה בתחמוצות ברזל), רנדזינה (קרקע חומה או אפורה העשירה בחומרים אורגניים), קרקע חרסיתית, חמרה, חול, לס, חמאדה (קרקע מדברית), קרקעות סחף ועוד.
אחד ממאפייניו הייחודיים של יין לבן ישראלי נעוץ בעובדה שתנאי הסביבה (טרואר) בכול אחד מחבלי הארץ שבהם הוא מיוצר, מגדירים את איכויותיו וטעמו ותורמים למורכבות המינרליים, כמו גם לניואנסים הקטנים שמעצבים את תכונותיו.
זני ענבים לבנים נפוצים בישראל
ניתן למנות כמה זני ענבים נפוצים המשמשים להפקתו של יין לבן ישראלי, בהם סוביניון בלאן, שרדונה, גווירצטרמינר, ויונייה וכן הלאה. הסוביניון בלאן גדל בעיקר באזורים קרירים כמו הרי ירושלים, הגליל העליון ורמת הגולן.
בישראל עבר הזן הזה השבחה. שתילתו במקומות גבוהים יותר יחד עם הקדמת הבציר ותסיסות קרות במכלי נירוסטה יצרו סגנון חומצי- פריך ורענן, הניחן בארומות של פירות טרופיים עם נגיעות הדרים.
זן השרדונה שהגיע לישראל בשלהי שנות ה-80, מציג בארצנו אופי ניטרלי, גוף ורמת חומציות בינוניים, תכונות שהופכות אותו למועמד מושלם לתסיסה מלולקטית ויישון בחביות עץ. אלו מעניקים לו מורכבות ארומטית ויכולת התיישנות בבקבוק לאורך עשרות שנים.